Aranžmani

 

Biljke koje čiste vazduh u vašem domu

Biljke koje čiste vazduh u vašem domu

Problem lošeg kvalitete vazduha koji udišemo ne odnosi se samo na onaj zagađeni vazduh u prometnim ulicama ili industrijskim postrojenjima. Treba da se pobrinete i za čišt i zdrav vazduh u vašem domu. U tu svrhu ne treba vam nikakav aparat, već je dovoljno nabaviti sobnu biljku. Ona će tako ulepšati vaš radni i životni prostor i pritom učiniti vazduh kvalitetnijim.

Zahvaljujući istraživanjima međunarodne inicijative Biljke za ljude iz Dizeldorfa dobili smo listu poželjnih biljaka, koje odlično filtriraju vazduh, uklanjaju štetne materije, povećavaju količinu kiseonika… Svekrvin jezik, đavolji bršljan, zmajevac i nisu baš lepa imena za ovako korisne biljke, ali to ne znači da im ne trebate dati šansu.

Areca palma može da naraste 1,5 metar u visinu i proizvodi dovoljno kiseonika za jednu osobu. Važi za najbolju biljku “čistačicu” vazduha. 

                                                
 
Svekrvin jezik (Sanseverija), iako ima neobično ime, specijalnost joj je pretvaranje ugljendioksida u kiseonik. Savršena za spavaće sobe. 

 


                                                


Đavolji bršljan je najbolje držati u dnevnom boravku ili uopšte u prostorijama gde boravi mnogo ljudi (u kancelarijama), jer je odličnan za filtraciju formaldehida i ostalih štetnih organskih sastojaka iz vazduha. 

                                             Kolorofit ili zeleni ljiljan je najbolji za uklanjanje formaldehida, kojeg najviše ima u dezinfekcijskim sredstvima i dezodoransima, pa je poželjno ovu biljku (ako ste u mogućnosti) držati u kupatilu. 

                                              Brdska palma takođe upija formaldehid, ali je i vrlo dobar ovlaživač vazduha. 

 

                                                   

Spatifilum upija toksine iz farbi ili sintetičkih materijala u kući. Pošto neutralizuje radijacije elektronskih uređaja, idealno mesto za nju je pored računara ili TV-a. Takođe, mnogi je rado smeštaju u kupatila, jer dobro uklanja buđ. 

 

                                                 

Gerber, ne samo što ima divan cvet, nego i uklanja benzen iz vazduha, koji se koristi kao rastvor za proizvodnju boja, lakova, sredstava za pranje, insekticida. Takođe, upija ugljend dioksid i daje više kiseonika tokom noći. 

 

                                               

Pored ovih biljaka, među najbolje sobno cveće zaduženo za čistiji vazduh spada i: hrizantema, zmajevac, afrička ljubičica, ciklama, orhideja, aloe vera, fikus, drvo života...

 

CVEĆARA GREEN ART  Novi Sad

Telefon: 021/ 533 440
Telefon: 064/ 98 98 555
Adresa: Temerinska 22, Novi Sad
 

Novosti

02.03.2017.---Cveće za 8.mart

Detaljnije

09.08.2016.---Svadbe venčanja

Detaljnije

24.07.2013.---cvetni aranzmani GREEN ART Novi Sad

Detaljnije

Green art cvećara

Temerinska 22
21000 Novi Sad

Tel:021/ 533 440
Fax:
facebook