Aranžmani

 

PRESAĐIVANJE ORHIDEJA

Zašto orhideje ne možete da, jednostavno, presadite u veću saksiju u koju ste nasuli običnu zemlju za cveće? Zato što ni u njihovim prirodnim staništima korenje nije zariveno u zemlju. Morate upotrebiti poseban granulat i biti vrlo pažljivi.

Većina orhideja vodi poreklo iz tropskih šuma, a tamo se hrane preko korena koji se nalazi u vazduhu. To je razlog zašto ne smete da je samo jednostavno zasadite u zemlju za cveće, već morate da upotrebite specijalan granulat za ove "specijalne" biljke.

Postupak nije previše komplikovan. Prvo novu  saksiju napunite specijalnim granulatom, zatim orhideju izvadite iz stare saksije i lagano rastresite supstrat oko nje pa je prenesite u novu saksiju protresajući je kako bi se  novi granulat rasporedio oko korena. 

Zalivajte pomalo jer orhideje  ne podnose suvišnu vlagu. Nova saksija ne treba da bude preterano velika jer orhidejama prija da budu pomalo "skučene". Prevelika saksija nateraće biljku da veći deo energije usmeri u razvijanje bogatijeg korenovog sistema, a to nam nije cilj. Glavni razlog za presađivanje je, po pravilu, obezbeđivanje novog supstrata a ne mnogo veće saksije. Ako vidite da su novi izdanci prešli ivicu saksije, vreme je da razmišljate o preseljenju svoje ljubimice.

 

 

                                       

 

CVEĆARA GREEN ART  Novi Sad

Telefon: 021/ 533 440
Telefon: 064/ 98 98 555
Adresa: Temerinska 22, Novi Sad

Novosti

02.03.2017.---Cveće za 8.mart

Detaljnije

09.08.2016.---Svadbe venčanja

Detaljnije

24.07.2013.---cvetni aranzmani GREEN ART Novi Sad

Detaljnije

Green art cvećara

Temerinska 22
21000 Novi Sad

Tel:021/ 533 440
Fax:
facebook